NORMY związane z piecem przeznaczonym do oznaczania popiołu
PN-EN ISO 2171:2023-09 /zastąpiła normę PN-EN ISO 2171:2010/ (...ziarna zbóż.. oznaczenie zawartości popiołu)
-
6.3 Elektrycznie ogrzewany piec muflowy, z odpowiednią wentylacją, wyposażony w system kontroli temperatury i powłokę ogniotrwałą, która nie jest zdolna do utraty cząstek w temperaturze spopielania i jest zdolny utrzymać 900°C +/-25°C lub 550°C +/- 10°C
PN-ISO 1171:2002 (Paliwa stałe - oznaczenie popiołu)
-
3.2 piec umożliwiający wytworzenie strefy jednakowej temperatury wymaganej przez normę i osiągający ją w określonym czasie. Wentylacja pieca powinna być taka aby umożliwić pięciokrotną do dziesięciokrotnej wymianę powietrza w ciągu minuty.
PN-EN ISO 18122:2016 Biopaliwa stałe oznaczenie zawartości popiołu.
-
5.2. Piec powinien być w stanie zapewnić strefę równomiernego ciepła w wymaganych temperaturach i osiągnąć te temperatury w określonym czasie. Szybkość wentylacji przez piec powinna być taka, aby podczas procedury ogrzewania nie pojawił się brak tlenu do spalania.
UWAGA Szybkość wentylacji wynosząca od 5 do 10 wymian powietrza na godzinę jest wystarczająca
PN-EN ISO 18122:2023-5 Biopaliwa stałe. Oznaczenie zawartości popiołu.
-
5.2. Piec, zdolny do zapewnienia strefy równomiernego ciepła w wymaganych temperaturach i osiągnięcia tych temperatur w określonym czasie. Wymiana powietrza w piecu musi być wystarczająca, aby usunąć gazy spalinowe SO2 i CO2 powstające podczas rozkładu biopaliwa, zanim gazy te zareagują ze składnikami popiołu podczas procedury ogrzewania.
UWAGA Do przygotowania popiołów węglowych zgodnie z normą ISO 1171, konieczne jest pięć do dziesięciu wymian powietrza na minutę, aby wyeliminować reakcję SO2 i CO2 z popiołem.
7.4 Spopielanie porcji testowej
Umieścić naczynie w zimnym piecu i podgrzewać próbkę zgodnie z poniższym programem temperaturowym:
Podnieś temperaturę pieca równomiernie do 250 °C w okresie od 30 min do 50 min (tj. szybkość nagrzewania od 4,5 °C/min do 7,5 °C/min). Utrzymuj temperaturę na tym poziomie przez 60 min, aby umożliwić częściom lotnym opuszczenie próbki testowej przed zapłonem.
Kontynuuj równomierne podnoszenie temperatury pieca do (550 ± 10) °C w ciągu 30 min (tj. szybkość nagrzewania 10 °C/min). Utrzymuj temperaturę na tym poziomie przez co najmniej 120 min.
PN-59/A 88022 (Wyroby cukiernicze - Oznaczanie zawartości popiołu)
PN-G-04516:1998P (Paliwa stałe - Oznaczanie zawartości części lotnych metodą wagową)
-
2.3 Aparatura i przyrządy
a) Piec muflowy elektryczny z regulatorem temperatury zapewniającym utrzymanie temperatury (850 +/- 15)°C
oraz osiągnięcia tej temperatury w ciągu 3min do 4 min po włożeniu do pieca chłodnych tygli. Piec muflowy powinien
być tak skonstruowany, aby można było wyznaczyć w nim strefę jednostajnego żarzenia.
Wymagania tych norm i innych wymagających przedmuchu komory grzejnej pieca podczas oznaczania zawartości popiołu, spełnia piec: LIFT 3.0 wyposażony w sterownik temperatury KXP4 i generatorem przepływu NEO-AIR z turbiną.
© 2016-2024 NEOTERM Piece laboratoryjne