▪ Możliwość wykonania pieca z niegrzanym
spodem – grzany lub niegrzany spód komory pieca to cechy istotne przy dużych wsadach, które źle odprowadzają
ciepło (np. formy odlewnicze używane w protetyce). Podczas nagrzewania pieca z grzanym spodem i wsadem
umieszczonym bezpośrednio na nim, występuje bardzo duże przegrzanie wsadu
od spodu i grzałek pod wsadem (obserwowano przegrzania rzędu 250°C - rys. 1). Zjawisko to
skraca żywotność grzałek i utrudnia otrzymanie wsadu jednorodnie nagrzanego. W piecach z
niegrzanym spodem występuje lekkie niedogrzanie spodniej części wsadu (rys. 2). Omawiana cecha
jest nieistotna w przypadku drobnego wsadu rozmieszczonego równomiernie na całym spodzie
komory. |
|
rys. 1 |
rys. 2 |
kliknij na rysunek aby powiększyć. |